Pagina's

Waarom ik eet zoals ik eet. Gezond én lekker!

Er zijn diverse redenen waarom ik ben gaan eten zoals ik nu eet. Ik probeer de orthomoleculaire voedingswijze zoveel mogelijk te volgen maar natuurlijk lukt dat niet altijd. Orthomoleculair betekent 'juist' (ortho vanuit het Grieks) en 'betreffende de moleculen' (moleculair). Hiermee probeer je zoveel als mogelijk de juiste macro- en micronutriënten via je voeding binnen te krijgen om al je cellen in je lichaam te 'voeden'. Macronutriënten zijn de koolhydraten, eiwitten en vetten. Micronutriënten zijn de vitaminen, mineralen en sporenelementen. Beide heeft je lichaam nodig om goed te kunnen functioneren. Waarom ik mij ben gaan verdiepen in goede voeding en al wat daarmee samenhangt kun je hier lezen. Voor mij is het een verrijking van mijn leven. Leuk detail: gezond is ook nog eens heel lekker!


Er is zoveel wat mij inspireert op dit gebied, ik ben nog lang niet uitgeleerd.

Tips

Misschien wel mijn grootste voorbeeld van hoe het voor mij zou moeten is Birgit de Heij. Zij heeft mij op het orthomoleculaire pad gebracht en haar enthousiasme zorgt ervoor dat ik me verder wil verbeteren en verdiepen in goede voeding. Haar betaalbare, informatieve en absoluut haalbare orthomoleculaire (kook)boekjes 'Gezond door voeding' , 'De beste dokter staat in de keuken' en 'Het stappenplan' zijn een fantastisch hulpmiddel. De recepten zijn duidelijk en niet moeilijk om te maken. Het stappenplan begeleid je naar een orthomoleculair voedingspatroon. Birgit is tevens (mede)auteur van de opleiding Natuurvoedingsadviseur en Orthomoleculaire voeding bij Civas.

Het boek 'De voedingswijzer' van Juglen Zwaan is een prachtig naslagwerk. Een echte voedingsbijbel boordevol informatie, de eigenschappen van onze (dagelijkse) voedingsmiddelen, tabellen, lijsten en nog veel meer. Het boek ligt altijd onder handbereik.

Een bron van inspiratie is absoluut ook Rineke Dijkinga. Neem eens een kijkje op haar website en bij haar boeken.

Een leuke en handige app is de Activy maaltijdmatch. Deze app bevat diverse lekkere en gezonde recepten, is aan te passen aan het aantal personen en je kunt er filters gebruiken. Bijvoorbeeld vis uitsluiten of vegetarische gerechten zoeken. Zelf vind ik hem handig en als je even geen inspiratie hebt vind je hier snel een geschikt recept.

Waarom gebruik ik kokosolie, oranje palmolie en olijfolie (koud)? Lees hier alles over olie en vet. Wat is het beste geschikt waarvoor en hoe? Voor veel mensen zal dit een verrassing én een eye-opener zijn. Gebruik sowieso plantaardige olie of vet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten