Pagina's

Waarom ik eet zoals ik eet. Gezond én lekker!

Er zijn diverse redenen waarom ik ben gaan eten zoals ik nu eet. Ik probeer de orthomoleculaire voedingswijze zoveel mogelijk te volgen maar natuurlijk lukt dat niet altijd. Orthomoleculair betekent 'juist' (ortho vanuit het Grieks) en 'betreffende de moleculen' (moleculair). Hiermee probeer je zoveel als mogelijk de juiste macro- en micronutriënten via je voeding binnen te krijgen om al je cellen in je lichaam te 'voeden'. Macronutriënten zijn de koolhydraten, eiwitten en vetten. Micronutriënten zijn de vitaminen, mineralen en sporenelementen. Beide heeft je lichaam nodig om goed te kunnen functioneren. Waarom ik mij ben gaan verdiepen in goede voeding en al wat daarmee samenhangt kun je hier lezen. Voor mij is het een verrijking van mijn leven. Leuk detail: gezond is ook nog eens heel lekker!


Er is zoveel wat mij inspireert op dit gebied, ik ben nog lang niet uitgeleerd.

Home

Best leuk om te vermelden: inmiddels, we schrijven januari 2018, heb ik het HBO diploma natuurvoedingsadviseur behaald en heb daarnaast de diploma's orthomoleculaire voeding en orthomoleculaire suppletie behaald. Het was anderhalf jaar hard leren maar ik heb er ontzettend veel plezier ingehad én veel van opgestoken!

Hoe het begon:

Al jaren weet ik dat eten over het algemeen leuk is.  Alleen het klaarmaken van eten vond ik een verschrikkelijk gedoe. Lastig ook met kinderen die het een of het ander niet lusten, op 3 verschillende tijden moesten eten vanwege clubjes of sport. Een vegetariër erbij....Zo sloop het gemakkelijk en vaak 'slecht' eten er in. Want wat is het gemakkelijk om kant en klaar of bijna kant en klaar te eten.

Zo ben je dan ineens een aantal jaren verder waarin het allemaal niet meer zo uitmaakt en toch weet je ergens wel dat je niet goed bezig bent.

De eerste signalen die me een piepklein beetje bewust maakten van ander eten was het veranderen van de tuin. Ik wilde graag planten die insecten en vogels aantrekken en laten dat nu toevallig ook best een aantal eetbare planten zijn. Dus dropplant, munt, tijm, rozemarijn en verbena werden onder andere aangeplant. Het werkte goed en ik heb me suf geamuseerd met alle beestjes die mijn planten kwamen bezoeken. Ondertussen groeiden ook de kruiden lekker en verdwenen de dropplantblaadjes in de thee.

Het tweede best grote signaal kwam toen ik in 2016 een auto-ongeluk kreeg. Ik kon de eerste weken niets, at hetzelfde en kwam 3 kilo aan. Op zich was ik niet te zwaar maar ik vond mezelf wel 'op het randje' en dat stoorde me toch wel ;-). Omdat ik al heel erg lang artrose in diverse delen van mijn lichaam heb, en door het ongeluk een breuk en diverse andere lichamelijke ongemakken had opgelopen, ben ik gaan zoeken naar voeding die mij zou helpen sneller te genezen, die me daarna beter zou laten voelen én die me ook van een paar kilo af zou helpen. Dat laatste ging veel gemakkelijk dan ik dacht en ik ben zonder moeite én zonder honger afgevallen. Ik heb me intussen heel uitgebreid verdiept in voeding en wat gezond is en wat juist niet. Inmiddels heb ik geleerd om zo optimaal mogelijk te eten en ook om de beste voedingsstoffen uit het voedsel te halen. Hiermee ondersteun je je lichaam én geest. Er is een wereld voor me open gegaan. Dat betekende overigens ook dat ik heel veel minder leuke zaken ontdekte wat onze voeding betreft. Ik ben veel bewustere keuzes gaan maken aangaande voeding en de milieubelasting die door bepaalde productiemethodes zwaar op onze wereld drukken.

Ik probeer zoveel mogelijk vers én biologisch te eten. Ik eet geen geraffineerde suiker en heb een ware studie gedaan over oliën en vetten. Daarom gebruik ik nu o.a. veel vaker olijf-, lijnzaad- , walnoot- en kokosolie. Een half jaar na mijn start waren al mijn bloedwaardes prachtig terwijl daarvoor o.a. mijn cholesterol en triglyceridenwaardes echt te hoog waren. Hét bewijs dat gezond en verantwoord eten echt uitmaakt. En geloof me, je kunt echt lekker gezond eten en ook rustig eens zondigen.

Omdat ik er zo'n lol in had gekregen om zelf in de keuken de leukste, spannendste en lekkerste gezonde gerechten klaar te maken ben ik een cursus orthomoleculaire voeding gaan volgen en heb ik dit blog gestart. Inmiddels, eind januari 2018 heb ik de diploma's natuurvoedingsadviseur, orthomoleculaire voeding en orthomoleculaire suppletie behaald. Ik ben blij dat ik deze stappen heb gezet. Het is nooit te laat om te beginnen!


2 opmerkingen:

 1. het 'gezonde eten' lijkt ook in de familie te zitten, nicht Marianne 😀

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad Inge, het bloed kruipt.....
   Helaas heb ik geen grote tuin maar ik zou heel graag mijn eigen groente kweken. Nu kunnen de kruiden wel in bakken aan de schutting en ik heb wat rucola en lollo rosso in een klein kasje op poten, dat is toch wat.
   En leuk dat je mijn blog hebt bekeken :-).

   Verwijderen