dinsdag 14 februari 2017

Volkoren vruchtenbrood met frambozen, blauwe bessen, rozijnen en zonnepitten!

Dit vruchtenbrood is gemaakt van biologisch volkorenmeel en biologisch rijstmeel, rozijnen, frambozen, blauwe bessen en zonnepitten. Overigens gebruik ik bij voorkeur biologische producten met zo min mogelijk bewerkingen.

Volkoren mueslibrood met frambozen, blauwe bessen, rozijnen en....
Volkoren vruchtenbrood
Volkorenproducten zijn gezond en dus kun je dit brood gerust ook helemaal bakken met volkorenmeel. Door de toevoeging van frambozen, bessen en rozijnen vinden kinderen het vaak wel lekker en eten ze gezond brood. Je kunt het brood uiteraard beleggen maar ook zo of met alleen wat boter of een klein beetje kokosvet is het ook heerlijk.

Het brood is echt gemakkelijk om te maken. Het wachten duurt het langst.

Bereidingstijd inclusief wachttijd voor het rijzen ca. 3 uur. Tijdens het rijzen ga je zelf lekker iets anders doen.

Ingrediënten:

500 gram (biologisch) volkorenmeel
of
250 gram volkorenmeel en 250 gram rijstmeel
7 gram gedroogde gist
350 gram lauwwarm water
een klein snufje zeezout, het liefst onbewerkt
30 gram rozijnen
30 gram ongeroosterde zonnepitten

65 gram blauwe bessen
65 gram frambozen

Bereiding:

Doe het meel, de gist, het water, de rozijnen, zonnepitten en het zout in een beslagkom en kneed het deeg een minuut of 10 á 12 goed door. Dit is echt belangrijk, denk niet '5 minuten is ook wel genoeg', dat is zonde van je werk. Gebruik weinig zout, ten eerste is dat gezonder en ten tweede gaan gist en zout niet goed samen. Als je na 12 minuten een mooi niet plakkerig deeg hebt maak je hier een soort balvorm van en laat het in de kom goed afgedekt met plastic, een uur rijzen op een warme plek.

Snijd ondertussen de frambozen in 4-en en de blauwe bessen in 2-en. Ook bekleed je een bakplaat met bakpapier (of je strooit wat bloem op je bakplaat).

Daarna ga je iets anders doen want je moet nog even wachten ;-)

Na een uur neem je je deeg dat, als het goed is gerezen is, en drukt de luchtbellen eruit. Vervolgens doe je de in stukjes gesneden blauwe bessen en frambozen erbij en kneed je die door het deeg. Door het vocht in de vruchten wordt het deeg wat natter maar dat geeft niet. kneed nog even goed door en plaats het deeg op het bakblik en maak alvast een beetje de vorm van je brood. Dek het af met een lauwwarme vochtige theedoek en zet 40 minuten op een warme plaats voor de tweede rijs.

Warm de over voor op 200 graden en amuseer jezelf tot je kookwekkertje weer afloopt.

Na 40 minuten haal je de theedoek van het brood, duwt het voorzichtig nog een beetje in vorm en snijdt het in met een scherp mes voor een mooie look. Strooi er wat meel en zonnepitten over en zet het in de oven. Bak het brood af in 30-40 minuten.
In mijn oven moet ik het brood vrij onderin zetten om te voorkomen dat de bovenkant verbrand. Soms wissel ik halverwege van het midden van het midden naar onderin of andersom.

Let op: elke oven is anders dus blijf altijd regelmatig kijken.

Waarom is dit brood gezond?

Volkorenprodukten zijn goed voor je darmen en spijsvertering, bevatten vezels, ijzer en B-vitamines.

Rozijnen bevatten anti-oxydanten. Anti-oxydanten helpen bij de spijsvertering en helpen bij de voedselopname. Rozijnen bevatten vezels en zorgen voor verlaging van je cholesterol. In rozijnen zitten wel meer calorieën dan in het andere fruit, daarom heb ik hier ook maar 30 gram gebruikt.

Frambozen bevatten naast anti-oxydanten veel vitamine C en foliumzuur (vitamine B11) en heel weinig calorieën. Frambozen helpen tegen beschadiging van je cellen.

Blauwe bessen bevatten anti-oxidanten, vezels, vitamine C en zorgt voor verlaging van je cholesterol. Eet blauwe bessen bij voorkeur zonder suiker want suiker doet veel teniet van de goede stoffen van de bes.

Zonnepitten zorgen naast een lekkere 'bite' voor veel vitamines, mineralen, omega 3 en 6 vetzuren.

Ik heb al deze voordelen ondervonden in de laatste 3/4 jaar. Mijn bloeduitslag van vorige week was om door een ringetje te halen terwijl met name mijn (slechte) cholestrolwaarde behoorlijk te hoog was. Ook is mijn suikerwaarde gezakt, mijn HB en ijzergehalte zijn toegenomen. Ik voel me fit en energiek. Een goede reden om door te gaan met goed en gezond eten dat toch lekker is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten