dinsdag 7 februari 2017

Mango-banaanbrood / koek

O o o wat is dit heerlijk. Ik had een halve Mango over van mijn avondeten en dus heb ik even nagedacht wat ik daar mee kon doen. Deze koek maken dus. Hij is warm al niet te versmaden en na twee plakken heb ik mezelf in de 'beheers jezelf modus' gezet en de koek weggezet tot de volgende dag. Als hij afgekoeld is kun je hem het beste bewaren in de koelkast in vershoudfolie.

Schrik niet als je het recet leest, dan lijkt het veel werk maar dat valt echt heel erg mee. En eenmaal een keer gemaakt, gaat het steeds sneller bij elke volgende keer.

Mango-banaankoek
Dit is het recept en de bereiding:

Ingrediënten:

275 gr rijpe mango (dit is ongeveer een halve grote mango) 
225 gr banaan
Je kunt ook 250 gram mango en 250 gram banaan nemen, wat meer van het een of het ander maakt niet uit.

50 gr. Havermout(meel). Je kunt ook 50 gram havermout tot meel malen in de blender
125 gram Boekweitmeel 
50 gram ongebrande en ongezouten walnoten of cashewnoten, gehakt of gemalen
½ duim verse gemberwortel, heel fijn gesneden
Merg van 1 vanillestokje (dit zorgt ervoor dat het brood / de koek wat zoeter smaakt zonder dat je suiker hebt toegevoegd).
2 flinke theelepels kaneel
2 theelepels baking soda of 5 theelepels bakpoeder. Let op: baking soda (= natriumcarbonaat, baksoda, zuiveringszout) heeft een zuur nodig om zijn werk te doen. In dit geval is dat het zuur in de mango.
2 Eieren
(Als je geen eieren wilt gebruiken kun je die vervangen door 2 eetlepels chia- of vlozaad dat je een kwartiertje laat wellen in een glas water. Wel af en toe even doorroeren).

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de mango en banaan in stukken (bewaar wat mango en banaan in stukjes gesneden apart) en doe dat samen met de fijngesneden gemberwortel in de blender en blend tot een vloeibare moes. Even apart zetten.

Doe het meel, de kaneel, de vanille merg, de gehakte walnoten en de baking soda in een beslagkom.

Doe de Koolzaadolie en de 2 eieren bij het banaan-mangomengsel en roer door tot het een glad geheel is.

Doe het natte mengsel bij het droge mengsel in de beslagkom en roer alles goed door elkaar. Doe de mango en banaanstukjes erbij en roer deze er ook doorheen.

Doe het beslag in een ingevet of met bakpapier bekleed cakeblik en bak in ca. 50 minuten af in het midden van een voorverwarmde oven op 175-180 graden. Let op: elke oven is anders dus kijk regelmatig of je baksel niet te hard gaat. Beter iets langer dan een 'misbaksel'.
De koek is gaar als je er met een (saté)prikker of vork in prikt en deze er schoon uit haalt. Als er nog deeg aan de prikker zit, laat het brood dan nog 5 a 10 minuten langer bakken. (toevoeging voor mensen die weinig bakken ;-) ).

In 12 plakken gesneden bevat het brood / de koek 141 kcal per plak.

De voedingswaarden per plak zijn 15.5 gr. koolhydraten, 7.4 gr. gezond vet en 3.4 gr. proteïne.

Op dit brood / deze koek kun je eindeloze variaties maken: gebruik bijvoorbeeld eens rijpe peer, nectarine of perzik in plaats van mango.

Ook het meel kun je variëren: volkorenmeel of (volkoren)speltmeel geven net weer een andere 'draai' aan de koek / het brood.

Ik zou het leuk vinden om te horen of je dit recept heb geprobeerd en zo ja, wat je er van vond.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen